Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ – ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ 3-0

   Ώρα 4:30  11 Δεκεμβρίου, 600 αστυνομικοί των ματ εισβάλουν στον αρχαιολογικό χώρο Οβριοκάστρου. Απέναντι τους ο κόσμος της κερατέας , η ύπαρξη των αστυνομικών φέρνει σύγχυση στην πόλη. Αμέσως οι κάτοικοι σπεύδουν στη κεντρική λεωφόρο Αθηνών-Λαυρίου Ο παρών εισαγγελέας προβαίνει στη συναινετική λύση της αποχώρησης και των δύο πλευρών, κάτι που δεν τηρήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες μετά από λίγη ώρα ανασυνταχτήκαν στο ίδιο σημείο. Οι πρώτες οδομαχίες ξεκινάνε και οι κάτοικοι απαντάνε με φωτιές στα χημικά των μπάτσων. Έτσι πέφτει η αυλαία της πρώτης μέρας.
   Την επομένη όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Οι μπάτσοι για άλλη μια φορά δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, χτυπώντας τους κατοίκους και όσους σπεύδουν να βοηθήσουν, μάλιστα συνελήφθησαν και έξι νεαροί. Οι κάτοικοι σε όλα αυτά δεν μένουν άπραγοι. Ξεκινάνε  νέες συγκρούσεις γιατί δεν θέλουν ένας χώρος  που τους ανήκει και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ (και όχι  ΧΥΤΥ όπως υποστηρίζουν οι μεγαλοεργολαβοι, οι εξουσιαστές και τα ΜΜΕ).
    Για ακόμα μια φορά φαίνεται καθαρά ο  ρόλος των ΜΜΕξαπάτησης αφού από την πρώτη στιγμή παίρνουν θέση διπλά στα συμφέροντα των εξουσιαστών και των εργολάβων. Εξ αρχής κάνουν λόγο για κατασκευή  ΧΥΤΥ, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι ο νόμος, ο περιφερειακός σχεδιασμός και η δημοπράτηση του έργου έχουν γίνει αποκλειστικά για ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι ο αγώνας των κάτοικων έχει ως  αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώνει καθημερινά πρόστιμο στην ευρωπαϊκή ένωση λόγω της καθυστέρησης  του έργου, το όποιο αν ξεκινούσε σήμερα και χωρίς καμιά καθυστέρηση κατά την διάρκεια κατασκευής του, θα ήταν έτοιμο σε 2 χρόνια όπως αναφέρει η σύμβαση του εργολάβου…!!!
   Παρά την όποια προσπάθεια κατασυκοφαντήσης του αγώνα τους, οι κάτοικοι της Κερατέας από τη πρώτη στιγμή επέλεξαν την οδό της σύγκρουσης: οδοφράγματα,  καθημερινές μάχες σώμα με σώμα με τους μπάτσους, δεκάδες μολότοφ, πέτρες, σαμποτάζ στα μηχανήματα των εργολάβων, 2 επιθέσεις στο ατυνομικό τμήμα καθώς και κάψιμο της καντίνας που τροφοδοτεί τα χοιρινά, μα πάνω από όλα έχοντας την αλληλεγγύη ως κύριο συνδετικό ιστό μεταξύ τους. Γνωρίζοντας ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους οι κάτοικοι της Κερατέας επιμένουν και παραμένουν στα οδοφράγματα με την ιδία μαχητικότητα και πιστή στον αγώνα τους. 2 μήνες μετά, στις 8-2-2011 οι μπάτσοι χωρίς την παρουσία εισαγγελέα εισβάλουν σε 2 σπίτια και κατηγορούν ένα άτομο. Και πάλι ξεκινάνε συγκρούσεις διάρκειας 8 ωρών, με την Κερατέα να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στις 13-2 ως απάντηση, οι μπάτσοι βλέπουν πίσω από την πλάτη τους να καίγονται δύο οχηματά τους και όλα τα εξαρτηματά τους(ασπίδες, γκλομπς κ.τ.λ) να λείπουν.
  Περά από την ηθική δικαίωση έρχεται και η αστική δικαιοσύνη για να «νομιμοποιήσει» τον αγώνα των κάτοικων. Το ειρηνοδικείο Λαυρίου έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μετρά νομής ιδιοκτήτων  αφού ο χώρος του ΧΥΤΑ περιέχει ιδιωτικές εκτάσεις που δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Επίσης ο χώρος που θέλουν να κατασκευάσουν το ΧΥΤΑ με αποφάσεις του υπουργού πολιτισμού  και του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προστατεύεται (ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980 και 1070/Β/29-12-1995). Το πιο αξιοθαύμαστο σε αυτό τον αγώνα είναι ότι ξεκίνησε εναντία στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο…
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
  Η ανεργία, η έλλειψη αξιοπρεπούς περίθαλψης, η κατάντια της παιδείας από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, η ανυπαρξία δικαιοσύνης, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, δεν κοιτούν την πολιτική μας προέλευση.
  Δεν μας χωρίζουν σε αριστερούς και δεξιούς.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των δεινών βαραίνουν όλους μας… «Η πολιτική μας ιδεολογία» είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει.   ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και εκείνες οι πανανθρώπινες και διαχρονικές άξιες που τον συνοδεύουν όπως :
                                      Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,
Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ...
Απόσπασμα της συνελεύσης κάτοικων της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ.